HVE Haute Valeur Environnementale keurmerk

HVE Haute Valeur Environnementale keurmerk

De afgelopen tijd kom je steeds vaker het HVE-keurmerk tegen, wat staat voor 'Haute Valeur Environnementale'. Dit logo wordt gebruikt op wijnen en andere landbouwproducten uit Frankrijk. Het HVE-keurmerk is een initiatief van het Franse ministerie van landbouw en heeft als doel duurzame landbouw te bevorderen. Een voorbeeld van een wijnmakerij die het HVE3-certificaat heeft behaald, zijn Paul Schneider en Alphonse Kuentz. Dit is het hoogste niveau van HVE.

Om eventuele verwarring weg te nemen: HVE is niet hetzelfde als biologisch. Een biologisch keurmerk verbiedt het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen volledig. Bij HVE is dit niet het geval, maar er wordt wel op een verantwoorde manier mee omgegaan. Daarnaast kijkt HVE naar een breder scala aan aspecten dan alleen het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

HVE richt zich op vier belangrijke gebieden: het behoud van biodiversiteit, duurzame strategieën voor gewasbescherming, beperking van het gebruik van kunstmest en het beheer van de waterkwaliteit. Bedrijven kunnen hierin drie niveaus behalen, waarbij HVE3 het hoogste niveau is. In dat geval mag het HVE-logo ook op de wijnfles worden vermeld. De recentelijk ingekochte wijnen van Paul Schneider zijn allemaal voorzien van dit logo. Alphonse Kuentz heeft ook HVE3 maar voert (nog) geen logo op het etiket.

Voor het behoud van biodiversiteit moeten wijnboeren bijvoorbeeld bloemen, grassen en kruiden laten groeien in de wijngaarden. Daarnaast moeten er ook (fruit)bomen en muurtjes aanwezig zijn waarop specifieke planten kunnen groeien, waardoor de omgeving aantrekkelijk wordt voor insecten en hagedissen. Daarnaast wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beperkt, zodat schadelijke stoffen niet in de bodem en het grondwater terechtkomen. Chemische onkruidbestrijding is niet toegestaan. 

Kortom, als je het HVE-logo op een wijnfles ziet, betekent dit niet automatisch dat het om biologische wijn gaat, tenzij de wijn ook een biologisch keurmerk draagt. Het geeft echter wel aan dat de wijnboer zich inzet voor duurzaam beheer van de wijngaard. In de Elzas zien we vaak dat dit een stap is in de richting van volledig biologisch werken. Op de lange termijn leidt dit ook tot sterkere wijnranken en gezondere druiven. Het kan zeker bijdragen aan een betere wijn.

  Jurgen     21-06-2021 20:49     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.