Hoe lang kan je een Elzaswijn bewaren?

Hoe lang kan je een Elzaswijn bewaren? Wijnliefhebbers kopen weer vaker bewaarwijnen. Waar het precies door komt weten we niet. Meestal komen deze bewaarwijnen uit de Bordeaux of de Bourgogne. Het zou kunnen zijn dat de kopers het zien als speculatie en hopen op een enorme prijsstijging na een aantal jaar. Of deze wijnliefhebbers wachten geduldig tot de wijn op dronk is en gaan er dan van genieten. Het zou ook zomaar kunnen dat de wijn al op is voor deze ‘volwassen’ is. Het zou ons niet verbazen als de laatste groep het grootste is. Je wilt genieten van een heerlijke bijna perfecte wijn maar kan toch niet het geduld opbrengen om jaren te wachten. Bij ons zelf ook een herkenbaar fenomeen. Twee wellicht drie jaar willen we het geduld nog wel opbrengen, maar dan wil je toch wel genieten van de wijn op een mooi moment.

Wijnen jong inkopen om ze later voor veel meer weer te kunnen verkopen is niet iets waar we ons mee bezig houden. Iedereen moet dat natuurlijk zelf beoordelen en we gaan hier geen advies geven over in welke wijnen je dan wel en niet moet investeren. In de geschiedenis is het nogal eens veranderd voor welke wijnen de beurs werd getrokken. Ruim honderd jaar geleden betaalde wijnliefhebbers gemiddeld meer voor een top-Riesling dan voor een goede Bordeaux. De laatste jaren zien we ook steeds meer Italiaanse wijnen die voor hoge prijzen van eigenaar wisselen. Het zou ook kunnen dat over tientallen jaren een goede Grand Cru uit de Elzas ineens flink in waarde stijgt. Dat is allemaal lastig te voorspellen. Wat wel interessant is en wat klanten regelmatig aan ons vragen is wanneer een wijn nu op dronk is. Hoe lang kan ik de wijn bewaren? Sommige klanten zijn er van overtuigd dat wijn uit de Elzas jong gedronken moet worden. Maar hoe zit het nu echt? 

Vooropgesteld goede Elzaswijnen kunnen uitstekend jaren lang rijpen op fles. We zijn lid van de Confrérie Saint Etienne. Een  Elzasser wijngenootschap dat al sinds de 14e eeuw bestaat. In hun kasteel in Kientzheim liggen de wijnkelders vol met oudere wijnjaren. Zelf met wijnen die al ruim honderd jaar oud zijn. We hebben ook een paar keer wijnen geproefd die al jaren gerijpt hebben. Vaak uit de jaren 70, 80 en 90. En een heel aantal uit 1982 en 1986 omdat dit onze geboortejaren zijn. Het bijzondere is dat deze wijnen nog heel vitaal kunnen zijn. Zeker wijnen afkomstig van de betere Grand Cru’s. Zo dronken we een tijd geleden een Riesling en Gewurztraminer van de Grand Cru Eichberg uit 1982. Beide wijnen maakte nog een vitale indruk, de kleur was nog mooi donker goud. Alleen wat echt bijzonder was, is dat het lastig te ontdekken is welke wijn nu de Riesling en welke de Gewurztraminer was. Het karakter van het druivenras was helemaal naar de achtergrond geraakt en het minerale karakter van de wijngaard was naar voren gekomen. Er zat natuurlijk nog wel verschil in, maar zo makkelijk als je normaal kan aanwijzen dit is de Riesling en dat is de Gewurztraminer was zeker niet meer het geval. Bijzonder om dit te mogen ervaren.

We zullen je nu uitleggen wanneer een wijn op dronk is. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen maar dit is een goede richtlijn. Wijnen gemaakt van Riesling kunnen het beste ouderen. Dat geldt ook in iets mindere mate voor Gewurztraminer en voor een Pinot Noir. Wijnen van Sylvaner, Pinot Blanc en Muscat kunnen beter jonger gedronken worden. Voor wijnen afkomstig van een Grand Cru geldt in de regel dat deze perfect kunnen ouderen en hun top pas na jaren flesrijping bereiken.

Onze ervaring is dat elk druivenras beter presteert als deze minimaal een jaar na de oogst wordt gedronken en niet eerder. Meestal is de oogst in september, dus de wijnen die gemaakt worden van de druiven die straks geoogst worden zouden we niet voor september 2022 drinken. Bij goede wijnboeren rijpen de wijnen sowieso minimaal 8 tot 12 maanden op vat dus dan heb je dat probleem niet snel. Maar je ziet ook wijnproducenten die al na 4 maanden de wijnen afvullen. In de regel is het zo dat als je wijnen jong drinkt ze fris en fruitig overkomen. Soms behoorlijk expressief. Na een paar jaar ontstaat er een zekere balans wordt alles wat harmonieuzer.  Bij zoete wijnen is het zelf zo dat het zoet geleidelijk naar de achtergrond verdwijnt en niet meer zo nadrukkelijk aanwezig is.

1 tot 3 jaar na oogstjaar: Sylvaner, Muscat 
1 tot 4 jaar na oogstjaar: Pinot Blanc
2 tot 5 jaar na oogstjaar: Gewurztraminer, Pinot Gris en Pinot Noir
2 tot 7 jaar na oogstjaar: Riesling
3 tot 10 jaar na oogstjaar: Grand Crus
3 tot 15 jaar na oogstjaar: Riesling Grand Cru
4 tot 20 jaar na oogstjaar: Vendanges Tardives en Selection Grains Nobles

Het is leuk om te ontdekken hoe een wijn zich ontwikkeld. Daarvoor hoef je niet altijd tien jaar te wachten. Experimenteer er eens zelf mee door bijvoorbeeld een fles wat langer weg te leggen.
    15-09-2021 11:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.