Gewurztraminer Grand Cru Steingrubler 2020 BIO - Aimé Stentz
Dit is de klassieke Elzas Gewurztraminer in optima forma. Het terroir van de Grand Cru Steingrubler heeft alles in zich om een perfect glas Gewurztraminer voort te brengen. De wijn is vol en rijp en zit bordevol exotisch fruit en honing. Maar dit alles wordt tot de orde geroepen door een fijn palet aan citruszuren. Dit geeft de wijn een zekere frisheid. Dit is kenmerkend voor Gewurztraminer wijnen afkomstig van de Steingrubler. Als je de wijn een paar jaar laat liggen zal het frisse karakter naar voren komen. De afdronk is lang en kruidig met een klein bittertje. De familie Stentz besteedt veel zorg aan het werk in de wijngaarden zo ook op de Grand Cru Steingrubler. Na de zorgvuldige oogst met de hand worden de druiven heel langzaam geperst en krijgen zelfs een paar uur schilcontact mee. Daarna wordt de wijn vergist en opgevoed voor ten minste 12 maanden in een groot Frans eikenhoutenvat van ruim 100 jaar oud. Dit geeft de wijn een zekere rondeur. Heerlijke wijn voor bij pittige exotische gerechten, bij uitgesproken kazen of om zo van te genieten.
Zelf van deze Elzaswijn genieten? Voeg de wijn toe aan je winkelwagen, plaats de bestelling en binnen 2 dagen heb je de wijn in huis!
Grand Cru Steingrubler:
Ontdek de schittering van de Grand Cru uit Wettolsheim! Met 23 hectare aan wijngaard, een eerbetoon aan een 13e-eeuwse steengroeve, draagt Steingrubler sinds 1992 trots zijn Grand Cru-status. De gevarieerde bodem, doordrenkt met kalk, mergel en kleiachtig zandsteen, vormt het ideale terroir voor de Gewurztraminer. Al sinds de 15e eeuw floreert hier een succesvolle wijngaard. Steingrubler-wijnen, met hun weelderige karakter, bieden een perfecte balans van concentratie, royale frisheid en stevigheid. Geduld wordt beloond: tussen 5 en 10 jaar na de oogst bereikt Steingrubler zijn hoogtepunt. De afdronk is lang, met subtiele bittere tonen en een unieke mineraliteit.
Onderscheiding:
De Grote Hamersma: 9 'Grand cru. Een bijzondere plek, een piepklein stukje wereld dat de wijngaard iets extra’s geeft. Je proeft gewurztraminer op z’n best, zwoel en toch ingetogen geurend naar ouderwetse rozen en het beste van de fruitjuwelier, de smaken van bijna overrijp geplukte druiven, vermoeden van gember waardoor de gedachten richting haute-cuisine Oosterse keuken gaan, fraai grapefruitbitter, en al die weelde doorweven met fijne zuren zodat het geheel toch fris blijft. En dan daaronder die stoere kalkgrond van de wijngaard.'
Wijn en spijs:
aperitief, paté's, wildgerechten, digestief, curry's
Bodem:
Mergel, kalksteen, zandsteen
(De kracht van mergel wordt ondersteund door fraaie, aanhoudende en complexe zuren)
Op dronk:
nu tot 2030
Droog - Zoet indicatie:
1 2 3 4 ►5 6 7 8 9
Aimé Stentz
Aimé Stentz is een biologische wijnproducent uit Wettolsheim een wijndorp ten zuiden van Colmar. Ze bezitten ruim 14 hectare aan wijngaard verdeeld over 60 verschillende percelen. Waaronder de Grand Cru Sommerberg, Florimont, Steingrubler, Pfersigberg, Hengst en de lieu-dit Rosenberg. Hun motto is dat een kwaliteitswijn ontstaat in de wijngaard en niet in de kelder. Ze besteden veel aandacht aan hun wijngaarden met respect voor de natuur. In 2007 besloot de familie de overstap te maken naar biologische wijnbouw. Al hun wijnen worden spontaan vergist. Het zijn heerlijke wijnen waar een prachtige balans in te ontdekken is. Tussen zuren en zoet maar ook een mooie mineraliteit. De afgelopen jaren heeft Stentz zich ontwikkeld tot een van de beste producenten uit de streek. Naast de heerlijke stille wijnen is Stentz gespecialiseerd in Cremant d'Alsace. Maar liefst een kwart van zijn wijnen is een Cremant.