Onkruidbestrijding in de Elzas-wijngaarden

Tijdens ons bezoek deze maand aan de Elzas was duidelijk zichtbaar in de wijngaarden welke wijnproducenten kiezen voor onkruidbestrijdingsmiddelen en welke op een natuurlijke manier omgaan met het onkruid. Vooral in het voorjaar kan je dit verschil goed zien. Terwijl sommige wijnboeren ervoor kiezen om biologische methoden toe te passen blijven anderen vertrouwen op synthetische chemicaliën zoals glyfosaat om snel van grassen en onkruid af te komen. Onze wijnboeren Paul Schneider en Alphonse Kuentz zijn HVE3 gecertificeerd en Aime Stentz zelfs volledig biologisch. Geen van deze gebruiken chemische middelen om onkruiden te bestrijden.
Een natuurlijke benadering
Wijnboeren die natuurlijke methoden hanteren, zoals degenen met een biologisch of HVE3-certificaat, kiezen voor een natuurlijke benadering van onkruidbestrijding. Ze laten gras en kruiden groeien tussen de wijnstokken en maken gebruik van mechanische technieken zoals maaien en mulchen om deze onder controle te houden. Het behoud van biodiversiteit en de gezondheid van de bodem staan hierbij centraal.
Het voordeel van deze aanpak is tweeledig. Ten eerste biedt het gras en de natuurlijke begroeiing concurrentie aan het onkruid, waardoor het minder kans krijgt om zich te verspreiden. Dit betekent dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot een minimum kan worden beperkt of zelfs helemaal kan worden vermeden. Ten tweede bevordert het behoud van gras en andere planten de biodiversiteit in de wijngaard, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem en veerkrachtige wijnstokken.
Chemische onkruidbestrijding
Aan de andere kant van het spectrum staan wijnboeren die vertrouwen op chemische middelen zoals glyfosaat (Roundup) om snel van ongewenst gras en onkruid af te komen. Hoewel dit een snelle oplossing is en de wijngaard vrij houdt van concurrerende grassen en planten, heeft het gebruik van dergelijke chemicaliën negatieve gevolgen voor het milieu als de kwaliteit van de wijn.
Glyfosaat, bijvoorbeeld, is een veelgebruikt herbicide dat effectief is in het doden van onkruid. Echter, het heeft ook het potentieel om in de bodem en het grondwater terecht te komen, waardoor het schadelijk kan zijn voor andere planten en dieren. Doordat de wijnrank geen andere planten heeft als concurrenten is uit onderzoek gebleken dat deze ranken minder diep wortelen en kwetsbaarder zijn voor droge periodes.
Het voorjaar: Een zichtbaar verschil
Vooral in het voorjaar wordt het verschil tussen de benaderingen van onkruidbestrijding duidelijk zichtbaar in de wijngaarden. Terwijl biologische wijnboeren prachtig groene wijngaarden hebben, waar grassen en kruiden tussen de rijen wijnstokken gedijen, zijn de wijngaarden van degenen die chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken vaak geel en bruin gekleurd vanwege de schade aan het onkruid en het gras.
Deze wijngaarden zijn een teken van de impact van chemische onkruidbestrijding op het bodemleven en de biodiversiteit. Door het gebruik van synthetische chemicaliën worden niet alleen ongewenste planten gedood, maar ook nuttige organismen zoals microben en insecten die de bodemgezondheid bevorderen. Dit kan op lange termijn leiden tot een verminderde vruchtbaarheid van de bodem en een afhankelijkheid van chemische middelen.
Wat ons betreft is het maken van een bewuste keuze voor duurzame onkruidbestrijding in de wijngaard een belangrijke bijdrage aan een gezonder ecosysteem, maar ook aan de kwaliteit en smaak van de geproduceerde wijn. Wij werken alleen samen met wijnproducenten die biologisch of HVE3 gecertificeerd zijn. Omdat jij dan verzekerd ben van een wijn die met respect voor de wijngaard, het bodemleven en biodiversiteit is geproduceerd.
Geen reacties gevonden.